Meldrøyen er en lite påaktet sopp som sannsynligvis har hatt stor betydning for hele vår kultur og religionsforståelse til langt opp mot attenhundretallet. Den er kjegleformet, en god del større enn et modent korn, og vokser på, ja nettopp korn! Før i tida ble den satt stor pris på. Når det var uår og tre fjerdedeler av kornavlingen gikk i dass, hvilket det som regel var hvert år, kunne man få litt mer ut av den avlingen man greide å berge takket være meldrøyen, derav navnet.

Det man ikke skjønte den gang, men som vi vet i dag, er at dette tidligere tiders kosttilskudd inneholder en del hallusinogene stoffer, og det er sistnevnte som har gjort den lite populær i vår moderne og snusfornuftige tid. I dag er den uglesett og bannlyst og det skulle ikke forundre meg om den er oppført på listen over straffbare narkotiske stoffer også.

Men hvordan ville f.eks bibelhistorien ha sett ut uten meldrøyen? Er det tenkelig at Moses ville snakket med brennende busker og synes han fikk meningsfulle svar uten denne lille soppen? Neppe!
Og bare tenk på utmarsjen fra Egypt: 40 år brukte de på å spasere noen relativt få kilometre gjennom Sinaiørkenen! De må ha gått temmelig mye i ring spør du meg, og det var neppe bare på grunn av mangel på kompass, men også en solid porsjon meldrøye innabords som gjorde at de vaset rundt i ørkenen og danset rundt gullkalver i alle disse årene. Det mest rasjonelle ville jo være å bare gå direkte bort til det forgjettede land og startet bosettingen straks og uten alskens krumspring, men er man godt hallusinert er det sikkert mange ting å ta seg til ute i ørkenen som er mye morsommere enn å okkupere nytt land.

Også vår egen noe nærere historie er utvilsomt preget av meldrøye. Bare tenk på alle de som trodde de fløy på kosteskaft og hadde orgier med djevelen, og de som hadde blitt tatt med på slike flyturer mot sin vilje. Selv om de objektivt sett neppe hadde gjort det, var de hellig overbevist om at de hadde vært med på det. Og her er det naturligvis meldrøyen som kommer inn med full tyngde. Det at folk i samme tidsrom syntes det var en sabla god ide å brenne de heldige som hadde fått seg en flytur og litt ureglementert sex, levende på bålet, må sies å være en av skyggesidene ved meldrøyen. Men misunnelige drittsekker har vi jo alltid hatt, men det var trist det der med bålbrenningen, jeg skal være enig i det. Og for alt det jeg vet var det kanskje meldrøyen som gjorde at man fant opp så mange bestialske straffer?
I så fall kan jeg ikke anbefale den soppen! Sorry Meldrøye, men jeg er for ikke-vold, og av forsiktighetshensyn må jeg nok likevel fraråde bruk av denne soppen.
Så alt i alt, er du ute på tur i åkeren og finner meldrøye, så styr unna, uansett hvor morsomt det hadde vært å prøve! Det er vel så viktig å vite hvilke sopper man ikke skal spise, som de man kan spise.
Takk for meg

Tips oss hvis dette innlegget er upassende